top of page

תקציב עיצוב פנים

תכנון עלויות ואומדן

תהליך עיצוב הבית הינו תהליך יקר ומלא בהתלבטויות תקציביות. מדובר בבור ללא תחתית היות ואין סוף לעיצובים ולפריטים שניתן לרכוש, כשבנוסף התיאבון העיצובי שלנו גדול ולעיתים לא יודע שובע. ישנם כמה שלבים עקרוניים שלפיהם ניתן לפעול כדי להעריך ולתכנן נכון את התקציב העומד לרשותכם על מנת לא להתקע באמצע הפרויקט במצב בעייתי.

הערכת עלויות

הדרך היחידה לדעת לקראת מה אנחנו הולכים היא על ידי טבלת הערכת עלויות. בטבלה זו יש להכניס את כל הפריטים וכל מרכיבי העבודה הצפויים. טבלת הערכת עלויות מבוצעת בדרך כלל על ידי מעצבי פנים או אדריכלים מנסיונם בתחום והינה טבלה מקצועית המפרטת את כל מרכיבי העבודה, הפריטים וחומרי הגמר לפי כמות ומסכמת אותם לסכום כולל. החישוב בדכ גס יחסית ונתון לשינויים בהמשך אבל הוא נותן תמונה ראשונית כשנהוג להוסיף מקדם מסויים. החישוב מצריך תכנון ופירוט כמויות (לפחות ראשוניים).

 

במידה ואתם רק בשלב בדיקה ראשונית ישנה דרך לחשב בצורה גסה יותר - בחישוב לפי מטר מרובע ועליה אסביר כעת:

מקובל ששיפוץ מסיבי של דירת מגורים הכולל החלפת ריצופים, שבירה והריסה של קירות, עבודות צבע, אינטסלציה חשמל ותאורה בכל הבית וכולל החלפת מטבח והתקנת מערכת מיזוג חדשה עשוי להיות מחושב לפי:

סטנדרט נמוך: כ3000 ש"ח למטר למ"ר.
סטנדרט בינוני ממוצע: 4000-5500 ש"ח למ"ר. סטנדרט בינוני-גבוה: 5500-10000 ש"ח למ"ר. זה בגדול בממוצע..

מה שנותר זה להכפיל בשטח הבית בכמות המטרים. ישנם גם מחשבונים באינטרנט שניתן דרכם לבצע הערכות.

זו לא הדרך המדוייקת להעריך עלויות אבל זו דרך לדעת לאיזה איזור תקציבי להתכוונן. לצורך העניין כשמדברים על סטנדרט בינוני (הנפוץ ביותר בקרב משפצים) -  מדברים על שיפוץ הכולל מטבח מחברה ישראלית מוכרת ואיכותית, ריצופים איטלקיים או שווי ערך באיזור ה200-300 ש"ח למ"ר, ריהוטים מיצרנים מוכרים וכד', מערך חשמל ותאורה חדשים, מקלחות, מיזוג מיני מרכזי כולל גבס, שינויי קירות וכד' .
100-120 מ"ר של שיפוץ חלל כזה יעלה בין 400 ל600 אלף ש"ח. שוב, מדובר בהערכה כללית גסה כפי שאתם רואים אך זה הכיוון לשיפוץ קומפלט. 

איך לחסוך בתקציב?

עכשיו שיש לכם את הסכומים המוערכים אתם יכולים להתחיל בשלב הצעות המחיר. התחילו לאסוף הצעות מקבלנים וספקים שונים על מנת לקבל תמונה מדוייקת וברורה יותר. הכי נכון בשלב זה לעבוד עם מעצבי פנים מנוסים שיערכו עבורכם תקצוב מפורט ויתכננו את ההוצאות שלכם לפי פריטים.

 

בסיום שלב הצעות המחיר וההערכה, ייתכן מאוד שיווצר מצב שבו התקציב שעומד לרשותכם קטן מהערכת השיפוץ. מה אתם יכולים לעשות במקרה כזה?


קודם להבין שלא חייב לבצע את כל השיפוץ בפעם אחת. ניתן להתחיל עם החללים הציבוריים כמו סלון, מטבח ופינת אוכל ולסיים אותם כמו שצריך כאשר בחדרים ובמרפסת תטפלו בהמשך. לחילופין לבצע בשלב הראשון את כל האלמנטים המסובכים, המלוכלכים והקבועים כמו שבירת קירות, ריצופים, חשמלים, מערכות מיזוג וכד' - ולהכין את הקרקע להמשך. הויתורים יעשו בשלב הזה בגזרת פריטי הנגרות, ריהוט וכל מה שניתן להכניס בהמשך.  


טיפים כלליים

 

למרות המגבלות התקציביות כולנו רוצים להרגיש שהבית עבר שינוי מהותי וקיבל מנה גדושה של עיצוב. בואו נראה איך ניתן לקבל זאת:

 

1. מלאו את החלל בעיצוב  

 

הכי חשוב להסתכל על התמונה הכללית ולא על כל פריט בנפרד. לחשוב איך מתקבל החיבור בין הפריטים. עדיף למלא את החלל בכמה שיותר עיצוב ופריטים שמדברים באותה שפה, גם אם הם לא של מעצבי על  וברמת גימור הכי גבוהה מאשר לעצב רק חלק מהחלל ברמת גימור גבוהה ויקרה ולבצע פשרות כואבות בשאר העיצוב. כשהכל חדש והפריטים נבחרו בהתאמה הרמונית אחד לשני, התוצאה תהיה טובה ויפה גם אם לא מדובר במותגי יוקרה. 

פתרון דומה הוא לבצע פשרות עיצוביות בחללים נסתרים יותר כמו בחדרים - על מנת שלא לקלקל את הרצף עיצובי. לכל היותר תקנו מיטה חדשה לחדר שינה של ההורים בשלב יותר מאוחר.

 

2. חישבו פשוט
 

השלם גדול מסך חלקיו - אחד המשפטים הכי נכונים בעיצוב. לא חייב להשקיע ללא אבחנה על כל פרט הכי קטן (בכסף, לא הכוונה במחשבה). זו טעות של מתחילים או מי שלא בתחום שאינו יודע לראות את התמונה הסופית וקל לו להתמקד בניואנסים הקטנים של כל פריט. לא מדובר רק בכסף כמו גם באנרגיה. הרי דירה או בית מורכבים מאינספור פרטים והאנרגיה כמו גם המשאבים הכספיים מוגבלים. עם הסתכלות על התמונה הגדולה ובעזרת תכנון נכון ומקדים אפשר להגיע לעיצוב מוצלח בהשקעה נבונה ואפילו ליהנות מהדרך. 

3. סכמו הכל עם הקבלן  - על מנת שיהיו מינימום הפתעות (ובכל זאת יצוצו כאלה בהמשך - גם בפרוייקטי בניה ממשלתיים שמביאים את מיטב המומחים, המהנדסים והחברות הבניה יש באמצע הדרך הפתעות ותוספות). תתעקשו לכתוב הכל כדי למזער נזקים בעתיד. כמובן מיותר לציין שרצוי לבחור קבלן איכותי, עם גמרים גבוהים ויחסי אנוש מצוינים, כזה שלא יבזבז את החומר היקר שקניתם על עבודה לא טובה. פה לא חוסכים האמת. גם את זה צריך לומר - איפה לא לחסוך. 

הטקסט הנ"ל מהווה דעה וסקירה אישית מנסיון הסטודיו. כל הזכויות לטקסט ולאימאג'ים באתר לרבות עמוד זה שמורות ל"יניב סולומון עיצוב פנים". אין לצטט או לפרסם את כולו או חלקים ממנו ללא רשות. אין לראות בנאמר כל המלצה ליישום גורף היות ולכל חלל נתונים שונים והאחריות על הביצוע באופן עצמאי ללא הכוונה אישית הינה על המבצע בלבד. 

bottom of page