top of page
30.1.jpg

עיצוב ותכנון תאורה 

מאת יניב סולומון​

עיצוב או תכנון תאורה הינו נושא חשוב בעיצוב הפנים. אור חלש מדי יכביד על ההתנהלות היומיומית ועשוי אף לעורר בעיות בריאותיות עקב אימוץ יתר על המידה של העיניים. יש להבדיל בין תאורה לאיזורי עבודה כמו מטבח או עמדת עבודה ביתית לבין איזורים אחרים.

איך לתכנן תאורה:

לא תמיד גופי התאורה היפים יספקו לנו את כמות האור שנצטרך ודווקא אלה שכן לא תמיד יסתדרו לנו עם העיצוב.

איך נפתור את זה? נשלב מספר גופים בחלל - לא כולם חייבים להיות בתקרה ואף יכולים להשתלב בקירות, בתאורה עומדת על הרצפה או על רהיטים. אפשר להשתמש בתאורה טכנית כדוגמת פסי צבירה שניתן למשוך אותם לכל נקודה בחלל (במינימום הזנות חשמל) ולשלב בהם ספוטים. התאורה הטכנית תספק לנו את כמות האור שאנו רוצים כך שנוכל לשלב גופים דקורטיביים עדינים היכן שנרצה ללא חשש ממחסור בתאורה.

רוצים לייצר אוירה? השתמשו בספוטים עם תאורה ממוקדת ואלומה צרה כדי להאיר ולהדגיש פריטים או חומרים מסויימים בחלל. גבו את זה בגופי תאורה עם תאורה רכה לא ישירה כדוגמת גופי אפלייט או גופי תאורה מזכוכית חלבית. התאורה שיוצאת מגופים אלו רכה ובעלת הצללות עדינות ככה שמתקבלת תאורה אוירתית יותר. הימנעו מגופי תאורה חזקים מדי ששוטפים את כל החלל באור אחיד ומשעמם. בנוסף ניתן להטמיע תאורה לינארית (פסי תאורה דקים ועדינים) באופן סמוי בקירות או תקרות גבס.

חלל המטבח  וחללי עבודה - יש צורך להאיר את משטחי העבודה בתאורה ישירה. היא לא חייבת להיות סופר חזקה אם היא נמצאת במקום הנכון ומאירה את האיזורים בהם אנו עובדים. גופי התאורה שנמכרים בחנויות מיועדים ברובם לשימוש ביתי סטנדרטי והעוצמות שלהם בינוניות ככה שלא יהיו חזקים מדי ולא חלשים מדי, עם זאת אם מדובר בתאורת עבודה יש לקחת את הגופים ה"חזקים" יותר מבחינת עוצמה (נניח לספוט ממוצע בקוטר 8-10 סמ, כ15-18 וואט)

בכללי בתכנון מערך התאורה - נסו להשיג מצב שבו כשאתם מדליקים את כל הגופים (במספר הדלקות שונות) כל השטח מכוסה בתאורה בעוצמה בינונית רכה ונעימה. כמובן שאתם מדליקים איזה מעגל שבא לכם או כמה במקביל. אם תשתמשו בנוסף בדימרים (מצריך שנאים מיוחדים ומקום להסתיר אותם) תוכלו גם לעמעם ולכוון בדיוק לעוצמה שאתם רוצים. חשוב למקם בצורה נכונה גופי תאורה ובמיוחד ספוטים כדי להמנע מכיוונון יתר שלהם אחרי ההתקנה. אנחנו לא רוצה לכוון ספוט בצורה כזו שלא יסנוור. עדיף למקם אותו מראש במקום שלא נצטרך לסובב אותו מדי לצדדים.

בתכנון קחו בחשבון את מידות החדרים. ככל שהחדר קטן יותר יש יותר החזרים מהקירות והתאורה המתקבלת חזקה יותר לעומת חללים רחבים כמו סלון פתוח שמלא בחלונות. קירות בהירים מחזירים יותר אור מקירות כהים - פיזיקה - מה לעשות..

מבחינת גוון תאורה - המומלץ זה אור בגוון 3000K. אור שהוא לא צהוב מדי ולא לבן. רוב גופי התאורה מגיעים עם גוון אור זה כברירת המחדל ורק במעטים ניתן לשנות ככה שזה די קובע את הסטנדרט.

סוגי תאורה

ישנם מספר סוגים של גופי תאורה שאפיונם נובע מהאופן בו הם מפיצים את האור שלהם. נתמקד בעיקריים שבהם

 

תאורה ישירה

תאורה ישירה מספקת תאורה חזקה ויעילה ומייצרת צללים מודגשים. האור היוצא מן הנורה מאיר ישירות על האזורים המיועדים. דוגמא לתאורה ישירה הם גופי לד ופלורסנט צמודי תקרה או נורות ליבון.

 

תאורה לא ישירה

תאורה לא ישירה מספקת החזר של אור לחלל. הנורה מאירה אך האור פוגע במשטח כלשהו ובכך נוצר החזר אור לא ישיר לחלל. התאורה המתקבלת הנה תאורת אוירה רכה יותר עם צללים עדינים מאוד אם בכלל. דוגמא לתאורה ישירה הן גופי תאורה אפלייט. האור יוצא מנורה השקועה בגוף, מקרין לתקרה והאור הרך חוזר אל החלל.

 

תאורת אוירה

תאורה עדינה שתפקידה לספק אוירה נעימה לחלל.

תאורת ספוטים - תאורה ממוקדת

תאורה שמקורה מתאורת ספוטים. מגוון הספוטים עצום וכולל בתוכו ספוטים לשימושים שונים. באמצעות הספוטים ניתן להאיר בצורה נקודתית איזורים אותם אנחנו מעוניינים להאיר, לחזק איזורים שלא מקבלים מספיק תאורה ואו לשמש כתאורה מרכזית באמצעות פיזור מתוכנן של הספוטים בחלל.

 

סוגי ספוטים:

 

ספוט חיצוני - מותקן על בסיס בצורה בודדת או על פס צבירה צמוד תקרה או תלוי. יש לתכנן עבורו הזנה בתקרה. אם מדובר בספוט בעל בסיס בודד יש לתכנן הזנה נפרדת לכל בסיס כזה. אם מדובר בספוט עבור פס צבירה יש לתכנן נקודה עבור פס הצבירה באחד מקצוות הפס.

 

ספוט שקוע - ספוט שניתן להשקיעו בגבס או בתקרת הבטון בשלב היציקה. אם מדובר בתקרת בטון יש לתכנן הזנה ולהשקיע קופסת ביטון עבור כל ספוט בתקרה טרם היציקה. אם מדובר בגבס מספיק הזנה אחת למספר ספוטים (תלוי בכמות ההדלקות שרוצים - כל הדלקה הזנה משלה).

 

שימו לב: כל ספוט מגיע עם נורה בעלת אפיוני גוון תאורה, עוצמה וזוית אלומה. חלק מהספוטים יכולים להגיע עם נורות לפי בחירה מבחינת גוון, עוצמת עוצמה וזוית אלומה.

 

3. פיזור תאורה

 

לכל גוף תאורה יש זויות אלומה. ישנם גופי תאורה בעלי זויות תאורה רחבות שמפזרים אור לשטח גדול כמו פסי לד ולעומתם יש ספוטים ממוקדים בעלי זויות צרות מתאימות להאיר בצורה נקודתית וליצור עניין על אובייקטים מסויימים כמו רהיטים, אלמנטים דקורטיביים וכד'.

 

לגבי ספוטים: ניתן לקבל ספוטים עם אלומות רחבות, בינוניות וצרות. ספוטים בעלי אלומות רחבות משמשות לשטיפה והארת שטח רחב בצורה רכה לעומתם אלומות צרות מדגישות בצורה חזקה יותר ויוצרות אזורים מוארים מאוד לצד איזורים חשוכים. בדירות ובתים מקובל להשתמש בזויות בינוניות ורחבות לכיסוי גדול יותר ולצורך הארה עם מינימום ספוטים (עומס של ספוטים מייצר מראה לא נקי ובתקרות נמוכות צריך להרגיע עם זה). אם רוצים להדגיש תמונה/פריט כלשהו או לייצר אוירה נוספת מוסיפים ספוטים עם אלומה צרה. בחנויות המצב שונה והאלומות נהיות צרות יותרובשל כך משתמשים ביותר ספוטים אשר תפקידם להדגיש את המוצרים הנמכרים.

ככל שהתקרה גבוהה יותר - רצוי להשתמש בספוט ממוקד יותר, כלומר בעל אלומה צרה וזאת מכיוון שבאלומות רחבות התאורה תתפזר ותחלש עוד בטרם תגיע לשטח אותו התכוונתם להאיר. 


 

4. גוון האור

גוון האור או יותר נכון טמפרטורת האור נמדדת ביחידות הנקראות קלווין (K). גוון מומלץ לדירות ובתים הוא הלבן החם שמוגדר בין 2700 ל3000 קלווין כאשר ה2700 חם יותר ומזכיר גוון של נורות ליבון בעוד ה3000 מעט יותר ניאטרלי. למשרדים וחללי עבודה כמו מטבחים מומלצת תאורה קרה יותר כמו הלבן הטבעי שמוגדר באיזור ה4000K. ישנם גם גוונים קרים יותר אך הם לשימושים במפעלים, מעבדות וכדומה.

 

שימו לב ככל שטמפרטורת האור חמה יותר ככה עוצמת האור חלשה יותר גם אם כמות הלומן שווה. לכן בתאורות עבודה כמו מטבחים או איפור משתמשים בתאורה בגוון קר יותר.

 

לסיכום

תכנון תאורה בחלל הבית יכול להיות פשוט מאוד אם מבינים את העקרון. יש כאן המון פיזיקה אבל אלו דברים שאנו מכירים מהיום יום וזה די פשוט להבנה.

 

 

מבחינת עיצוב

 

רצוי לדאוג למספר מקורות תאורה עם מספר הדלקות ולקחת בחשבון גם את עניין ההתמצאות והעבודה או השהות בחלל וגם את עניין האוירה והעיצוב. אם יש לכם איזשהו חומר מעניין שחיפיתם על הקיר ואתם רוצים להדגיש את המרקם והטקסטורה שלו עליכם לתכנן מקור תאורה הממוקד עליו. כנ"ל לגבי רהיטים או נקודות עניין אחרות בבית. שלבו תאורה מפזרת עם ספוטים ממוקדים. תאורה מפזרת תתן לכם אור כללי וספוטים יחזקו וידגישו חומרים ונקודות עניין. גוון אור מקובל ורצוי בבתים נע בין 2800 קלווין (אור חם) ל4000 קלווין (גוון ניאטרלי המזכיר daylight בעיקר לאיזורי עבודה כמו המטבח או משרד ביתי). 

שימו לב שעל מנת לא לקבל תקרה עמוסה בגופים עליכם לחלק את כמות הגופים באיזורים שונים - תקרה, קירות, תאורה עומדת, תאורה שקועה, תאורה סמויה וכו.. 

המלצה נוספת שקשורה בעקיפין היא לבצע שפכטל אמריקאי בחלל (על מנת לקבל קיר חלק מגבשושיות ופגמים). כך האור מתפזר בצורה חלקה על הקיר אחרת אותן גבשושיות בולטות. אם אין באפשרותכם לבצע כזה גימור לקירות עדיפות להשתמש בתאורה ממוקדת יותר על איזורי העבודה כך שהקירות יקבלו פחות אור ישיר שמייצר הצללות ומבליט בכך גבשושיות.

 

הטקסט הנ"ל מהווה דעה וסקירה אישית מנסיון הסטודיו. כל הזכויות לטקסט ולאימאג'ים באתר לרבות עמוד זה שמורות ל"יניב סולומון עיצוב פנים". אין לצטט או לפרסם את כולו או חלקים ממנו ללא רשות. אין לראות בנאמר כל המלצה ליישום גורף היות ולכל חלל נתונים שונים והאחריות על הביצוע באופן עצמאי ללא הכוונה אישית הינה על המבצע בלבד. 

bottom of page